Veikko Huuska

Susanna Kallur is (coming) Back!

Susanna Kallur is (coming) Back!

http://www.dt.se/sport/friidrott/susanna-kallur-gor-comeback-i-hacklopning-pa-diamond-league-galan

http://www.dn.se/sport/sanna-kallur-gor-comeback-pa-stockholms-stadion/

*

Jotkut urheilijat vain jäävät mieleen, jotkut tapahtumat pysyvät muistissa.

Yksi tällainen minun mielestäni lähtemätön urheilija on ruotsalainen pikajuoksija Susanna Kallur. 

*

Ensimmäinen mielikuvani Susanna Kallurista (s. 1981) on – mistäpä muualta kuin finnkampenista, vuotta en muista, mutta muistan miten varsin samannäköiset siskokset Susanna ja Jenny Kallur juoksivat 100 metrin aidat ja tekivät sen hyvin, voittoisasti siis.  He olivat silloin nuoria, iloisia ja mukavannäköisiä.. https://

*

Susanna Kallurin ura pähkinänkuoressa: https://fi.wikipedia.org/wiki/Susanna_Kallur

Hänen uransa näennäisesti paras hetki oli Göteborin EM-kisoissa 2006 – niissä samoissa, joissa Jukka Keskisalo voitti esteiden EM:n.  Susanna voitti 100 metrin aidat ajalla 12,59. 

Hurja aika edelleen, kun muistamme, että Suomen yleisurheilun eräs johtotähdistä, Nooralotta Neziri, on niukasti alittanut 13 sekunnin rajan, ja SE on 12,98 parin vuoden takaa. https://fi.wikipedia.org/wiki/100_metrin_aitajuoksu

*

Susanna Kallurin ennätys satasen aidoissa on 12,49 vuodelta 2007. 

Lajin ME on bulgarian Jordanka Donkovan nimissä vuodelta 1988: 12,21 sekuntia.

https://fi.wikipedia.org/wiki/100_metrin_aitajuoksu

Ennätys painui alle 12,50:n vuosien 1978-1988 aikana, ja asialla olivat itäisen euroopan naiset.  Noihin lukuihin eivät myöhempien aikojen pika-aiturit ole päässeet, ja tämä hieman mietityttää – tuntien monien yleisurheilulajien viime vuosien kärytapaukset..

*

Susanna juoksi Karlsruhessa, Saksassa sisäratojen 60 metrin aitojen yhä voimassa olevan ME-ajan 7,68. Tämä tapahtui 10.2.2008, ja antoi toiveita kesän Pekingin olympiakisoihin, mutta loukkaantuminen sotki kaiken.

Juoksu oli uskomaton.  http://www.iaaf.org/news/news/kallurs-absolutely-unbelievable-world-60m-hur

Susannan räjähtävä nopeus oli parhaimmillaan juuri 60 metrin pikapikamatkalla!

7,68 on edelleen rautaa!  Aivan lähelle sitä ei ole äskettäinkään päästy.  Ja kaikesta päätellen tulos on ns. puhdas!

https://fi.wikipedia.org/wiki/Yleisurheilun_maailmanenn%C3%A4tykset

Juoksu tässä: https://

*

Loukkaantumiset ja taas uudelleen loukkaantumiset ovat varjostaneet Susannan uraa. 

Muistan kun näin Ruotissa miten Kallur aitajuoksun startissa painoi vartalolinjan muutaman asteen liian matalaksi ja – törmäsi ensimmäiseen aitaan ja kaatui maahan.  Kiljaisin itsekin tuskasta!  Hänen sääriluunsa murtui siinä ja näytti siltä, että ura oli nyt loppu.  Etujalka, oikea jalka.

Aikaa tuosta on nyt jo niin kauan, että en muista vuotta, mutta muistan muuten sen hetken.

Viimeiset spurtit Susanna Kallurin uralla tapahtuivat kahdeksan vuotta sitten – vuonna 2008.  Plus pari vetoa 2010.

*

Mutta Susanna ei ole niin kuin muut.

Hän palasi.

*

Karlsruhe 31.1.2015

Susanna ei koskaan oikeasti lopettanut juoksemista, mutta vaivat ja sairaudet ja vammat pitivät hänet poissa radalta.  Kuntoutusta.  Lepoa. Odotusta. Korvaavia harjoituksia. Tuskailua tekemisen ja varomisen välillä.  Takapakkeja!  Edistystä, toivoa. Kaikkea sitä, mitä todellinen urheilija vahvan motivaationsa ja tavoitteellisuutensa ja vastoinkäymistensä keskellä kohtaa.  http://www.iaaf.org/news/news/susanna-kallur-comeback-karlsruhe

Saksalaiset ystävät kannustivat hänet palaamaan – ensi kerran sitten vuoden 2010. https://

Susanna juoksi hurraavan karlsruhelaisyleisön edessä – tutulla ME-areenalla Messehallessa – 60 metrin aidat ensi kerran seitsemään vuoteen.  Tulos 8,14.  Hämmentävää.  Loppukilpailussa sama tulos.  Neljäs.

Toivoa, uskoa.  Takaisku, igen.

*

https://

*

Paluukilpailu 30.1.2016 Falun.  Neljäs paluu.

60 metrin sileä 7,62.

http://www.svt.se/sport/friidrott/kallur-vann-i-comebacken-just-nu-kanns-os-mojligt/

*

Malmö 27.2.2016

Olin hämmästynyt kun sain kuulla, että Susanna on jälleen radalla, nyt Malmössä, näytösjuoksussa, kokeilemassa miten jalat toimivat, miten nopeus on säilynyt.

Hän juoksi parikisaajansa kanssa kahdesti.

60 metrin sileä sujui aikaan 7,34.

Innokkaan ruotsalasimedian edessä Susanna paljasti: hän yrittää – kyllä hän yrittää Rioon 2016.  Siis Ensi kesänä.

*

13.2.2016 Pohjola-maaottelu

Maaottelussa erinomainen 60 metrin sileä, jossa hän pesi norjalaisen EM-kisamenestyjän, huippunopean lähtijän Ezinne Okparaebo´n.

Tulos: 7,35.  Hänen Ennätyksensä on loistovuosien 7,24.  Eroa vain 0,11 sekuntia.

Katso juoksu; http://www.svt.se/sport/friidrott/susanna-kallur-1/

*

27.2.2016 Ruotsin mestaruuskisat (sisärata)

Ensimmäinen Ruotsin mestaruus yhdeksään vuoteen.  – 60 metrin sileällä.  Tulos 7,42.

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/friidrott/article22343815.ab

*

Maaliskuussa 2015 hän ilmoitti aikovansa tosissaan Rio de Janeiron Olympiakisojen 60 metrin aitoihin.

http://www.svt.se/sport/friidrott/susanna-kallur-har-borjat-springa-hack-igen/

*

Viime viikolla Kallur ilmoitti olevansa aikataulussa ja satsaavansa Rioon.

”Harkitsen tekeväni sen”  "Skulle överväga att göra det"

Ulkoratakauden hän avaa 16.6.2016 Tukholman olympiastadionilla.  Timanttiliigan kilpailussa.

http://www.expressen.se/sport/os2016/sanna-kallur-skulle-overvaga-att-gora-det/

*

Lycka till, Sanna!

http://fokus.dn.se/sanna-kallur-med-livet-som-insats/

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Seppo Hildén

Hienoa!

Minäkin ihmettelin mihinkä noin nopea nainen hävisi aikoinaan kilparadoilta. Epäilin loikkaantumisia tai perheentekoa.

Kallurilla on ilmiömäinen kiihdytysvauhti.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Seppo, javisst!
Kallurin 60 m aitojen ME on ja pysyy! Siinä hänen valtava kiihdytyskykynsä ja toisaalta tekninen osaamisensa pääsi loistamaan. Toisaalta - pyrkimys tehostaa vielä lähtöä, hakemalla entistä tehokkaammin "oikeaa" vartalon lähtökulmaa telineistälähdössä nähdäkseni johti ongelmiin: marginaalit sen kaikkein tehokkaimman (lue: matalan mutta vartalolinjan suhteen suoran) linjan löytämisen ja toisaalta "alimenon" välillä ovat äärimmäisen pienet. Tuossa mainitsemassani fataalissa onnettomuudessa lähtö meni hiukkasen ali, ja jalka ei noussut eka aidalle vaan kolahti päin - seurauksena kaatuminen (jo) kovasta vauhdista... jalka poikki, ja pitkä toipumiskatko kuntoutuksineen; ja tätä edelleen seurannut toistuva vammojen kierre.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Antero Mertaranta kommentoi Sannan mahdollisuuksia tänään MTV3 -ennakkojutussa illan (16.6.2016) Timanttiliigan tapahtumia:

"Toteutuuko Kallurin ihmepaluu?

Tukholmalaisyleisön näkökulmasta koko illan mielenkiintoisin urheilija löytyy naisten pika-aidoista. Vuoden 2006 Euroopan mestari Susanna Kallur on nimetty starttilistaan ja hänen kasvonsa koristavat kisojen nettisivuja. Tästä huolimatta on etukäteen vaikea uskoa, että Kallur todella juoksee kilpailussa. Kahdeksan vuoden vammakierteestä kärsinyt ruotsalainen on viimeksi juossut aitamatkan kuusi vuotta sitten.

Kallur on itse kertonut tavoitteekseen päästä mukaan Rion olympialaisiin. Rion tulosraja on tasan kolmetoista sekuntia, mutta Ruotsin olympiakomitea on asettanut karsintarajaksi 12,80. Karsinta-aika päättyy 11. heinäkuuta, mutta Kallurilla ei ole Dagens Nyheterin mukaan kalenterissa muita kisoja Tukholman jälkeen.

- Pitää muistaa se, että kyseessä on urheilija joka on ollut viimeisinä vuosina pelkästään loukkaantuneena ja välillä ollut jo lopettamassa uraansa. Jos tällainen 35-vuotias aituri tekee paluun, niin jonkinlainen taso häneltä täytyy löytyä. Tässä on eurooppalaiselle tasolle vielä yksi mielenkiintoinen kilpailija, kun mietitään Nooralotta Neziriä." http://www.mtv.fi/sport/yleisurheilu/uutinen/artik...

*
Vaikea sanoa: kun näin talvella Susanna Kallurin sileän juoksut, kaikki näytti hyvältä, jopa tasavarmalta, mutta mikä on tilanne tänään, jää nähtäväksi. Ja aidat on aivan eri asia kuin sileä juoksu: Toivon parasta!
Jag hoppas Bästa dig, Sanna!

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

http://www.yleisurheilu.fi/uutinen/eriksson-esteet...
Kallur haluaa olympialaisiin
Kalsea sää kiusasi vain vähän naisten 100 metrin aitojen tämän hetken maailman kärkijuoksijaa. Yhdysvaltain Keni Harrison voitti Timanttiliigan kilpailun ajalla 12,66. Se syntyi koleassa 14-15 asteen säässä ja lievään vastatuuleen (-0,4 m/s).
- Pikkuisen nämä olot hidastivat, mutta olen ihan tyytyväinen juoksuun, Harrison tuumi.
Ruotsalaisyleisölle juoksun sankari oli viidenneksi ajalla 13,00 juossut Susanna Kallur, joka tekee paluuta vuosien loukkaantumiskierteen jälkeen.
Kallur, 35, juoksi jo hallissa 60 metrin aidat 8,14. Nyt ensimmäisessä 100 metrin aitojen ulkoratakilpailussaan kuuteen vuoteen, hän sivusi Rio de Janeiron olympiakisojen järjestäjien tulosrajaa ja oli alkumatkan kärkivauhdissa.
- Olen tehnyt todella paljon töitä päästäkseni takaisin tälle tasolle. Nyt sain siitä työstä pienen palkinnon, Kallur riemuitsi paluutaan.
- Mitä nyt tapahtuu, pitää antaa kehon päättää. Kuulostelen miltä se tuntuu huomenna ja ylihuomenna ja seuraavina päivinä. Katsotaan milloin pystyn taas kilpailemaan seuraavan kerran. Tavoite on päästä olympialaisiin. Ruotsissa olympiakisojen tulosraja on 12,80.
*