Veikko Huuska

Gogolin Reviisori saapuu Ikaalisten pikkukauppalaan!

Gogolin Reviisori saapuu Ikaalisten pikkukauppalaan!

*

Nikolai Vasiljevitš Gogol (ven. Никола́й Васи́льевич Го́голь; ukr. Мико́ла Васи́льович Го́голь, Mykola Vasylovytš Hohol, 31. maaliskuuta (J: 20. maaliskuuta) 1809 Sorotšintsi4. maaliskuuta (J: 21. helmikuuta) 1852 Moskova) oli ukrainalaissyntyinen venäläinen kirjailija.

Huomaa tuo ukrainalainen lähtökohta.  Gogol läpivalaisi mestarillisesti Venäjää ja venäläistä sielua, mutta viime kädessä ihmistä.  Hänen 26-vuotiaana julkaisemansa näytelmä, Reviisori, on iäti elävä kuvaus ihmisestä järjestelmän rattaissa, ahnaana selviytyjänä ja värisevänä pudotusta pelkäävänä yksilönä.  http://www.naytelmat.fi/index.php?view=writer&id=204&pid=3921

Ja mikäpä Suomen suvessa parhaimmin sopisi gogolilaisen satiirin esityspaikaksi kuin lehtevä Ikaalisten pikkukauppala, paikka jonka keisari Aleksanteri II perusti vain 22 vuotta Reviisorin syntymän jälkeen, ja josta kohtapitäen muodostui varsinainen aluevirkamiesten pesä.

On helppo kuvitella Reviisori tapahtumaan juuri täällä, tällaisessa pienessä ja hiljaisessa paikassa, jossa pinnan alla tapahtuu yhtä sun toista..

*

Tutustu Ikaalisten lehmuskauppalaan lähemmin täällä:  http://www.kylpylakaupunki.fi/fi/naehtaevyydet/wanha_kauppala/

Ja  hyvä yleisö,

pyydän saada huomauttaa, että Gogolin Reviisori pyörii kartan kohteessa numero 10, eli Wanhan apteekkitalon, nykyisen – jo pitkäikäisen – kaupungintalon sisäpihalla, verannalla ja nurmella!

*

 

Reviisorin on tuottanut Ikaalisten Kansalaisopisto, impressaarina venäläisen näyttämötaiteen ystävät Matti ja Minni Huusari, sekä ohjaajana vanha ja taattua laatua tuottava Marko Saario.

Käsiohjelma taustaesittelyineen: https://plus.google.com/u/0/photos/113679801467129695575/albums/6026185252059937041

*

Paina kartan 10:ppiä ja näet marjapuuronvärisen hienon vanhaa hienoa timpermannityyliä edustavan rakennuksen.  Talon esittely tässä:

”10. Vanha apteekkitalo, 1800-luku

Strömmerin apteekkitalo. Asuinrakennus valmistui Eräsen kaupan kanssa samoihin aikoihin vuonna 1862. Ikaalisten vanhimpia rakennuksia, edustaa koristeellista nikkarityyliä. Talon takapihalle versoi apteekkarin rouvan upea puutarha, josta tuli kuuluisa ja ihasteltu kautta Ikaalisten. Kaunis rakennus toimi kauppaliikkeenä ja apteekkina, nykyisin se on kaupungin virastotalona.”

Ja tällä kertaa siis myös kesäteatterin tyyssijana..

*

Hieno näytelmä.  Hieno miljöö!  Upeat näyttelijät – melkoinen ikaalislainen venäläisten klassikkonäytelmien ensamble.  Tuttu tekijäryhmä menneiltä Tsehov-kesiltä.

Ja ohjaajana samoin vanha varma, Ikaalisten Tsheov-näytelmien viime kesien ohjaaja, Marko Saario.

*

Rohkenen suositella!

*

Tässä Nettilehden tulkinta: http://www.sermones.fi/2007/10/reviisori/

*

Ikaalisten Tsehov-näytelmistä saatiin nauttia neljänä edellisenä kesänä:

http://veikkohuuska.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/145020-tsehovin-vanja-eno-gylling-suvun-kalmaalla-tuplatunnelmaa

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/111605-tsehovia-provinssikaupungissa-ikaalisten-kolmas-tsehovilainen-kes%C3%A4

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tässä toinen - ammatillisesti arvovaltainen kommentti:

"Kävin eilen iltapäivällä (29.6.) kun ei satanutkaan katsomassa Gogolin Reviisoria Ikaalisten kaupungintalon sisäpihalla: oivallinen miljöö tälle ajattomalle satiirille, ja hyvin tyylittelivät surkuhupaisia tyyppejä Marko Saarion ohjauksessa. Muhkeita hahmoja nähtiin ja kuultiin, erityisesti pääpukarit Jarkko Mäkipää ja Tommi Maronen kunnostautuivat. Pieni yleisö mutta sitä korkeatasoisempi. Tämä kuuluu venäläisten klassikkojen sarjaan, jota vanha kauppala on ansiokkaasti kesästä toiseen jatkanut. Taatusti paras teksti, mitä pirkanmaalaiset kesäteatterit tänä kesänä esittävät."

http://www.panurajala.fi/2014/06/30/lisaa-vanhan-k...